Trápí vás afty? Naučte se správně pečovat o dutinu ústní a dejte jim sbohem!

Afty patří k nejčastějším zánětlivým onemocněním ústí sliznice. Přesné příčiny vzniku aft nejsou dodnes objasněny, víme ale, že vznik afty může být vyprovokován například poraněním při čištění chrupu kartáčkem nebo špatně sedící zubní protézou. Péče o dutinu ústní je proto velmi důležitá a zásadní – i díky ní tak lze s afty účinně bojovat. Jak na to? 

Afty dokážou být pěkně nepříjemné, bolestivé a často se opakovaně vrací. Někdy se objeví jednou za život a již se nikdy nevytvoří, jindy se objevují i několikrát ročně. Některým se dokonce jedna afta začne hojit a mezitím se už začíná tvořit další. Výskyt aft je doprovázen výraznou a nepříjemnou bolestivostí – zejména při jídle, ale i při mluvení. Bolest se navíc zhoršuje kontaktem se slaným, kyselým nebo kořeněným jídlem. Ti, kteří trpí tvorbou aft opakovaně, již dokáží zpozorovat prvotní příznaky, které jasně říkají, že mohou vznik afty očekávat. Většinou jde o pocit pálení v místě, kde se afta vytvoří. Někdy také pocítíte tlak, mírné brnění a sliznice je v onom místě oteklá a při dotyku citlivá. Afta se tak většinou objeví v rozmezí 1 – 3 dnů. 

A příčina? 

Přesná příčina vzniku aft nebyla dosud zjištěna. Postupně se uvažovalo, že na vině mohou být viry, bakterie či nedostatek vitaminů. Nic z toho se ale neprokázalo. V posledních letech bylo však zjištěno, že u některých pacientů může vznik aft souviset s nedostatkem železa, vitaminu B2 a kyseliny listové. Většina aft ale také může mít na první pohled zcela nevinnou příčinu. Špatně sedící zubní náhrada, příliš ostrý kartáček, vadná výplň v zubu, tvrdá nebo křupavá jídla, která se hůře žvýkají, či kousnutí do tváře nebo jazyka. I taková maličkost stačí k tomu, aby afta začala bujet. Za častého viníka bývá označován také stres či menstruace. 

O dutinu ústní pečujte dvojnásob 

Afty obvykle samy vymizí asi za týden. Při špatné péči o dutinu ústní však bývá jejich průběh horší, jelikož se může stát, že na afty zaútočí bakterie. Při tvorbě aft je proto důležité dbát na správnou péči o naše ústa dvojnásob. Povlaky na zubech totiž mohou být zdrojem mikroorganismů a ty mohou hojení afty významně prodloužit. A jak na to? 

  • Myslete na to, že použití nadměrné síly při čištění zubů může poškodit dásně a vést k vzniku afty. Zubní kartáček proto vybírejte spíše jemnější nebo se poraďte se svým zubním lékařem a nechte si doporučit takový, který je pro vás nejlepší. 
  • Než se afta zahojí, vyhýbejte se ostrému, křupavému, kyselému, horkému a slanému jídlu. Aftu tím akorát podráždíte a bolest bude o to větší. 
  • Po každém vyčištění zubů si ústa propláchněte ústní vodou. Ta sice opětovnému výskytu aft nezabrání, dokáže však zamezit infekci a urychlit tak hojení. 
  • Vždy mějte po ruce  URGO Filmogel Afty*. Ten po nanesení vytvoří ochranný štít mezi aftou a okolním prostředí. Na postižené místo stačí nanést pouze tenkou vrstvičku: ta po zaschnutí vytvoří diskrétní film, který mírní bolest a díky svému složení vytváří vhodné prostředí pro hojení. Navíc z místa jen tak nesleze, a je proto ideální zejména při ochraně rány během jídla a pití. 

*Zdravotnický prostředek 

Sdílet