Kuří oko dokáže pěkně potrápit. Víte, jak s ním snadno zatočit?

Věděli jste, že kuří oka trápí více ženy než muže? Je to proto, že ženy často sahají po módní obuvi a občas je pro ně důležité spíše to, jak boty vypadají, než zda se v nich cítí opravdu pohodlně. Pokud taky často obouváte lodičky nebo sandálky, které vás někde tlačí, ale říkáte si, že to těch pár hodin vydržíte, zpozorněte! Můžete si koledovat o kuří oko. 

Jak vzniká kuří oko?

Kuří oko se objevuje většinou na kloubech a vystupujících kostech. Bývá opravdu velmi bolestivé. Příčinou jeho vzniku je především nevhodná obuv, tu byste proto vždy měli přizpůsobit terénu. Kuří oka se následkem toho nejčastěji objevují na prstech, chodidlech nebo patách, a dokonce se mohou stát příčinou dalších velmi bolestivých potíží. Celý proces začíná vcelku nenápadně: nejdříve dochází ke zrohovatění kůže a tvorbě mozolů. Pokud tlak v místě přetrvává, může dojít právě až k vytvoření kuřího oka. To je bolestivé a může se přeměnit v ránu. Zrohovatění kůže kuřího oka totiž proniká do hlubších vrstev podkožního vaziva, přímo tam, kudy procházejí citlivé nervy. Ty jsou drážděny, a proto reagují silnou a ostrou bolestí – a ta vám dokáže opravdu znepříjemnit život při každém došlápnutí. 

Začněte u prevence 

Kromě vhodné a pohodlné obuvi je důležité o nohy pravidelně pečovat. Udělejte si aspoň jednou týdně čas sami pro sebe a připravte si lázeň, která vaší pokožce prospěje. Nohy ponořte do vody s pár kapkami vonného olejíčku a poté ošetřete kvalitní pemzou, která odstraní zrohovatělou kůži. Potřebujete trochu povzbudit? Zkuste eukalyptus. Pro uvolnění zase sáhněte třeba po meduňce, která vás naladí na spánek. A samozřejmě nezapomeňte pokožku nohou pravidelně mazat vyživujícím krémem. Pečujte prostě o své nohy stejně pečlivě, jako to děláte u rukou. Jedině tak nedáte kuřím okům šanci.

Žena si pemzou ošetřuje chodidla nohou, aby se zbavila kuří oko

První pomoc 

Kuří oko nikdy nezkoušejte vydloubnout ani se ho jinak ručně zbavit. Jako první pomoc raději použijte náplasti URGO Coricide* s obsahem kyseliny salicylové. Ta je velmi dobře známá a hojně využívaná právě při léčbě mozolů a kuřích ok. Nohu nejprve omyjte v teplé vodě, jemně osušte a aplikujte náplast URGO Coricide*. Ta změkčuje zrohovatělou kůži a zároveň i jádro kuřího oka, a tím napomáhá k jeho odstranění. Navíc má na sobě ochranný pěnový kroužek, který zabraňuje tření, čímž ulevuje od bolesti. Zároveň bude díky přilnavému povrchu náplast držet přesně tam, kam jste ji nalepili. Náplast denně vyměňujte, pokud však kuří oko ani do osmi dnů nezmizí, raději se poraďte s podologem. 

Co radily naše babičky 

Speciální rady měly také naše babičky: kuří oko léčily rozříznutou rozinkou. Plochou stranou ji položily na kuří oko a připevnily náplastí. Každý den vyměnily rozinku za čerstvou a po přibližně sedmi dnech šlo kuří oko odstranit pinzetou. Můžete to vyzkoušet i vy, ale pozitivní výsledek vám nezaručíme. Pokud se s kuřími oky potýkáte, zvolte raději přípravky, které jsou k jejich odstranění přímo určené. Jedině tak budete mít jistotu, že se jich zbavíte nadobro. 

*Zdravotnický prostředek

Sdílet