Nové boty nemusejí vždy znamenat nové puchýře! Stačí se držet několika jednoduchých zásad

Určitě to znáte. Při zkoušení v obchodě vám vysněné boty skvěle padnou a už se těšíte na závistivé pohledy okolí při první společné vycházce. Tento blažený stav ale netrvá dlouho. Brzy začnou tlačit, nohy vám odřou do krve a vy se na ně můžete tak akorát koukat doma v botníku. Přinášíme tedy pár rad, jak obuv vybrat a jak se o ni starat, aby vám přinášela už jen radost a pohodlí.

Anatomická stélka umí zázraky

Při výběru obuvi určitě platí: dvakrát měř, jednou řež. Začněte tím, že si změříte délku své nohy od paty až po špičku nejdelšího prstu. Aby se vám prsty v botách netřely o sebe a nebyly samý puchýř a odřenina, sáhněte po takových, které jsou aspoň o jeden centimetr delší než vaše noha. Zeptejte se také obsluhy, zda má obuv anatomicky tvarovanou stélku, která dokáže vašim nohám zajistit celodenní komfort a nohu podpírat v těch správných bodech. Pokud ji vybraná bota nemá, nezoufejte. Nechte si poradit rovnou v obchodě a speciální anatomickou stélku k botám dokupte. Prodloužíte tím životnost obuvi a nehrozí, že by vám nohy během dne otékaly nebo byste protrpěli celý den s pocitem, že vám asi brzy “upadnou”.  

Přesvědčte se, že vám sedí 

Pokud jde o uzavřenou obuv, přesvědčte se, že v ní máte dost prostoru pro nárt, nikde vás netlačí ani nedře a můžete pohodlně hýbat prsty. Při zkoušení prsty v botě vždy několikrát ohněte a ujistěte se, že je dostatečně pružná a můžete v ní pohodlně hýbat nohou. Na závěr zkoušení udělejte v botách ještě pár kroků po prodejně, ať víte, že se v nich za chůze cítíte dobře. Jedině tak budete mít jistotu, že bota sedí, jak má. 

Zkoušení nových bot, které nezpůsobí puchýř

Je možné, že i přes pečlivý výběr bota nějaký ten puchýř či odřeninu způsobí. Pokud se tak stane, nepropadejte panice a v první řadě puchýře důkladně ošetřete. Nikdy je nepropichujte, pouze omyjte mýdlovou vodou a vydezinfikujte antiseptickým roztokem, abyste zabránili šíření dalších nečistot. Následně puchýř zalepte náplastí na puchýře URGO* s hydrokoloidní technologií. Hydrokoloidní vrstva reaguje s tekutinou z rány a vytváří vlhký bílý gel. Ten zajišťuje optimální podmínky pro hojení rány, tedy správnou teplotu, vlhkost a správnou hodnotu pH. Podklad náplasti navíc tvoří polopropustný materiál. Je voděodolný a nepropustí bakterie, zároveň ale umožňuje ráně dýchat. Náplasti mají efekt druhé kůže a ergonomicky upravený tvar, což zajistí zvýšenou přilnavost a lepší odolnost proti tření. Okamžitě uleví od bolesti, podpoří hojení – a vy přitom téměř nebudete vnímat, že nějakou náplast máte na sobě.

*Zdravotnický prostředek

Sdílet