Kuří oko – zbavit se ho doma nebo jít na pedikúru? Poradíme, co zabírá!

Nic nedokáže znepříjemnit nošení oblíbených bot více než kuří oko, které se často objeví vždy, když ho nejméně očekáváme. Tyto nepříjemné a bolavé výstupky na kůži nohou se projevují zejména u žen a dokážou potrápit tak, že nejsme schopni myslet na nic jiného než na bolavé nohy. Zbavit se kuřího oka není složité, je ale nutné důsledně dodržovat pár jednoduchých zásad. 

Je to kuří oko? 

Kuří oko se často může plést s bradavicí, do té by se však nemělo zasahovat a rozhodně byste se sami neměli pokoušet ji odstranit. Příčinou bradavic je totiž virová infekce a k jejímu odstranění jsou určené speciální přípravky. Odlišit, zda se jedná o kuří oko či bradavici, můžete i doma. Bradavice má kořínky, které po opatrném seříznutí změklé kůže z povrchu hrbolku na vaší noze uvidíte jako tmavé tečky. Ty kuří oko nemá. 

Na pedikúře vsaďte „na klasiku“ 

Pokud máte jasno, že vás na noze tlačí kuří oko, zamiřte na pedikúru. Jestli máte svou osvědčenou pedikérku, máte vyhráno. Rozhodně ale dejte přednost klasické metodě za použití skalpelu. Čím dál oblíbenější jsou totiž různé druhy ošetření ve voňavých koupelích nebo i nasucho. Aromatická lázeň je sice příjemná a uvolňující, pro odstranění kuřího oka je ale nejlepší zvolit právě onu tradiční mokrou pedikúru. Buďte však trpěliví. Postupné šetrné likvidování skalpelem si může vyžádat i několik návštěv. Uvidíte ale, že při každé kúře vás bude bolest postupně opouštět a útvar se zmenšovat. 

Zbavit se ho můžete i sami, na nic ale nečekejte 

Ať už se rozhodnete pro pedikúru nebo domácí léčbu, jednejte rychle. Kuří oko není nic příjemného a pokud budete s jeho odstraněním otálet, dokáže vám za chvíli pěkně znepříjemnit každý krok. Pokud se rozhodnete vyhlásit boj kuřímu oku svépomocí, použijte ověřené pomocníky. Kuří oko nikdy nezkoušejte vydloubnout ani se ho jinak ručně zbavit. Místo toho mějte vždy raději po ruce náplast URGO Coricide* s obsahem kyseliny salicylové. Ta je velmi dobře známá a hojně využívaná právě k ošetření kuřích ok. 

Nohu nejprve omyjte v teplé vodě, jemně osušte, a poté přelepte náplastí. Ta změkčí zrohovatělou kůži i jádro kuřího oka, čímž napomůže k jeho zmizení. Navíc má na sobě ochranný pěnový kroužek, který zabraňuje tření a ulevuje tak od bolesti. Díky speciálnímu přilnavému povrchu bude také náplast držet přesně tam, kam ji nalepíte. Náplast denně vyměňujte, pokud však kuří oko ani do osmi dnů nezmizí, raději se poraďte s podologem.

Kuřímu oku je nejlepší předcházet 

Vzniku kuřího oka vždy napomůže nevhodná a tvrdá obuv. Nejlepší je proto vybírat takové boty, které vám opravdu sedí a nikde netlačí. Před tím, než si v nich poprvé vyjdete, je zkuste doma také trochu „prošlápnout“. Pokud vás v některým místech tlačí, ale nechcete se oblíbených sandálků nebo lodiček vzdát, vyplatí se gelové vložky nebo gelové lepící polštářky. I tak ale boty střídejte a nenoste je příliš často. Jednou za čas navštivte pedikérku a nohám věnujte pravidelnou péči i doma. Prospějí bylinkové koupele, pravidelný peeling či mazání hydratačním krémem určeným speciálně na pokožku nohou. Nejen, že tak chodidlům ulevíte po náročném dni, ale předejdete i možnému vzniku kuřích ok. 

Sdílet