Zimní obuv může dát nehtům pěkně zabrat. Víte, jak se tomu vyvarovat?

V létě se o naše nohy staráme, protože jsou vidět. Důkladnou péči si ale zaslouží i v zimě, kdy je máme neustále schované v ponožkách a zimních botách, které našim chodidlům zrovna neprospívají. Příliš těsná a uzavřená zimní obuv totiž může mít neblahý vliv na naše nehty a díky tomu, že se nám v nich noha potí, je to i ráj pro tvorbů plísní a různých mykóz. Jak se o ně tedy co nejlépe postarat? 

Správným výběrem obuvi to začíná 

V zimě jsou naše chodidla většinu dne utěsněná v botách, volte proto ponožky z přírodních materiálů a s vysokým obsahem bavlny, které dobře sají pot. Boty větrejte po každém sundání a jejich vnitřek vždy ošetřete dezinfekčním sprejem. Plísňovým zárodkům se totiž dobře daří v uzavřených prostorách a potící se nohy tak poskytují ideální podmínky pro jejich vznik. Při nákupu obuvi dávejte přednost takové, která je vyrobena z kvalitních materiálů a noha vám v nich pohodlně sedí. Zároveň by součástí každodenní péče mělo být i používání spreje URGO Prevence mykóz 3v1* s preventivním protiplísňovým efektem. Ten nejen, že vaši pokožku nohou ochrání před kožními problémy, ale v neposlední řadě tak zabrání i nepříjemnému zápachu nohou i samotných bot. 

Hydratace je základ 

Oproti létu, kdy mohou nohy v otevřených botách více dýchat, je naše pokožka v zimě velmi namáhaná. Topení totiž může v místnosti snížit vlhkost vzduchu až o 30 % a velkému vysušování pokožky napomáhá i mrazivé počasí. Nikdy proto nezapomínejte kromě tváře hydratovat také svá chodidla a používejte krémy, které jsou na pokožku nohou přímo určené.

Náš tip: Párkrát do týdne dopřejte svým chodidlům zimní koupel. Do teplé vody nakapejte několik kapek borovicového oleje, který předtím rozmíchejte ve lžíci olivového oleje. Nohy koupejte tak dlouho, jak snesete. Borovicový olej nejenže umí bojovat s plísňovými a virovými infekcemi a léčí onemocnění kůže, dokáže ale stimulovat i mysl a tělo a obecně chrání naše tělo před nejrůznějšími bakteriemi.

Mykózu můžete léčit i více než rok 

V případě mykózy je důležité léčbu zahájit včas a být opravdu důsledný. Má totiž tendenci stát se chronickým onemocněním a pokud k tomu dojde, je léčba náročnější a trvá i mnohem déle. Pokud nehet postihne mykóza, je nutné jej léčit, dokud infekce zcela nevymizí a nehet celý neodroste. Je potřeba se proto obrnit trpělivostí – palce u nohy totiž mohou odrůstat až 12 měsíců a důležité je tak vytrvat a léčbu nepřerušovat. Velkým pomocníkem vám bude URGO Filmogel Poškozené nehty,** který je určený na ošetření nehtů poškozených mykózou a zároveň nehet čistí, regeneruje, stabilizuje jeho strukturu a podporuje růst zdravých nehtů.

*URGO Prevence mykóz 3v1 je biocid. Používejte biocidní přípravky bezpečně. Před

použitím si vždy přečtěte údaje na obalu a připojené informace o přípravku.

**Zdravotnický prostředek 

Sdílet