Jak se vyhnout plísni nohou z koupaliště?

Léto je pro mnohé z nás synonymem pro slunění a koupání, ať už na koupalištích, v akvaparcích nebo v přírodních rybnících a přehradách. Od vody si ale můžeme přinést nevítaného společníka – plíseň nohou. Nechcete se vzdát vodních radovánek? Poradíme vám, jak riziko nákazy nepříjemnou plísní minimalizovat.

 

Koupání v přírodě, nebo na koupališti?

Koupání v přírodě je z hlediska nákazy plísní nohou bezpečnější volbou, pro mnoho lidí je ale voda v rybnících či přírodních koupalištích esteticky nepříjemná. Navíc, v přírodních vodách nemáme vždy záruku hygienické kvality vody, hlavně v posledních letech v nich bývá častá přítomnost přemnožených sinic.

Mnoho lidí proto před přírodním koupáním dává přednost umělým koupalištím, která mají oproti ostatním vodním plochám přísnější normy pro kvalitu vody. V uměle vybudovaných koupalištích je kvalita vody pravidelně sledována a zdánlivě jsou tedy tato koupaliště bezpečnější. Paradoxně je zde ale riziko nákazy plísní nohou vyšší. Vlhké podlahy ve sprchách nebo třeba kolem bazénů a v převlékárnách jsou totiž přesně to prostředí, ve kterém se plísním dobře daří.

 

Jak se tedy plísním nohou vyhnout? Budete-li dodržovat následující hygienická doporučení, riziko nákazy tím výrazně snížíte.

 

1. Pantofle nebo žabky vždy s sebou

Milujete chůzi naboso? Na koupalištích ji raději neprovozujte! Plíseň nohou si můžete přinést ze všech míst, kde se chodí bosky. Stačí, abyste se prošli po povrchu, po kterém šel před vámi člověk s plísní nohou a neštěstí je na světě. Při pohybu v prostorách koupaliště byste proto měli vždy používat vhodnou obuv, která vaše chodidla ochrání před kontaktem s kontaminovaným povrchem.

 

 

 

2. Pozor na malé bazénky

Některá koupaliště jsou vybavena malými bazénky pro omývání nohou, umístěnými ještě před vstupem do hlavního bazénu. Těmto bazénkům se raději vyhněte. I když je záměr hygieny nohou chvályhodný, v těchto bazéncích bývá vysoký výskyt původců onemocnění, a to nejen houbovitých mikroorganizmů, ale také původců bradavic či třeba svrabu.

 

 

 

 

3. Sprcha po koupání

Po koupeli v bazénu se osprchujte. Bazénová voda je z hygienických důvodů hodně chlorovaná a vysoká koncentrace chloru způsobuje vysušení pokožky. Vysušená pokožka ztrácí svou přirozenou ochrannou lipidovou vrstvu a tím také svou odolnost, třeba právě i proti plísním.

TIP: Po koupeli v bazénu doporučujeme na chodidla aplikovat ochranný sprej proti mykózám URGO Prevence mykóz 3 v 1, který je účinný proti 99,9 % původců mykóz a výborně funguje jako prevence před nákazou plísní.

 

 

4. Lázeň pro chodidla

Neodolali jste chůzi bosky? Pak doporučujeme vašim chodidlům pro jistotu po návratu z koupaliště připravit jako prevenci proti plísni lázeň s obsahem octa nebo hypermanganu. Hypermangan i ocet totiž pomáhají ničit kvasinky a plísně.

Octová lázeň: nohy ponořte přibližně na 5 – 10 minut do vlahého roztoku vody s octem. Na 1 litr vody použijte 1 – 2 polévkové lžíce octa.

Lázeň s hypermanganem: nohy ponořte na 5 – 10 minut do vlahého roztoku vody a hypermanganu. Množství hypermanganu nepřehánějte! Stačí připravit slabý roztok, který by měl mít světle růžovou barvu.

 

TIP: Jak poznáte, zda jste chytili plíseň nohou? Průvodní projevy nákazy mykózou jsme pro vás sepsali v tomto článku.

 

URGO Prevence mykóz

 

Líbil se vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli.